Plastik Enjeksiyon baskı hakkında bilmeniz gerekenler
Plastik Enjeksiyon baskı
Nereye bakarsanız bakın, etrafınızdaki dünyadaki plastik nesnelerin çoğu enjeksiyon baskı kullanılarak imal edilmiştir. Plastik enjeksiyon baskı, 100 yılı aşkın süredir güvenilir, köklü bir üretim sürecidir. İlk enjeksiyon baskı parça 1872’de John W. Hyatt tarafından yapılmıştır,Ve sektör o zamandan beri önemli ölçüde ilerlemiştir. Sunduğu tasarım esnekliği ve maliyet etkinliği, çeşitli sektörlerde birçok farklı kullanım durumuna olanak tanır. Bu üretim sürecinin projeniz için doğru olup olmadığına karar vermeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler şunlardır.
1. Plastik enjeksiyon baskı nedir?
Plastik enjeksiyon baskı, erimiş plastik reçineyi bir kalıp boşluğuna enjekte ederek parçalar üreten bir üretim sürecidir. Malzemenin kalıba enjekte edildiği hız ve basınç, istenen şekli etkileyebilir.
2. Plastik enjeksiyon baskı nasıl çalışır?
Plastik Enjeksiyon, bir aletin, yani kalıp olarak da bilinen bir aletin, çelik veya alüminyumdan hassas bir şekilde işlenmesiyle başlar. Bir makine operatörü aleti Plastik enjeksiyon baskı makinesine yerleştirir. Plastik Enjeksiyon baskı makinesine bir hazne aracılığıyla termoplastik reçine peletleri beslenir.Plastik Enjeksiyon baskı makinesi etkinleştirildiğinde, bu termoplastik peletler bir vida ile makinenin namlusuna doğru itilir ve sıvılaşana kadar eritilir. Bir saçma olarak bilinen bu sıvı reçine, namlunun ön ucunda bir haznede toplanır. Daha sonra, makine termoplastik reçine saçmalarını hazneden alet boşluğuna enjekte eder. Makine, reçine aleti doldurana kadar basınç uygular. Soğuduktan sonra reçine yeniden katılaşarak parçayı oluşturur. Son olarak, parça makineden çıkarılır ve üretimin bir sonraki adımına geçer. Bu işlem, yüzlerce ila milyonlarca parça arasında değişen üretim çalışmaları için kolayca tekrarlanabilir.
3. Plastik enjeksiyon baskı işlerinin faydaları nelerdir?
Çoğu üretim çalışmasında kalıplama işlemi, parçanın boyama gibi ek sonlandırma adımlarına ihtiyacı olmadığı sürece, genellikle üretim süreci tamamlanmış ve bitmiş durumda parçalar üretir. Plastik enjeksiyon kalıplama, çok adımlı üretim süreçleri son derece pahalı olabileceğinden büyük bir maliyet tasarrufu önlemidir. Üretim döngüsü nispeten kısadır, yani parçaların bir sonraki adımlara geçmek için hızlı bir dönüş süresi vardır. Kalıplama işlemi binlerce kez tekrarlanabildiğinden, plastik enjeksiyon kalıplama büyük parça hacimleri üretmek için en uygun maliyetli ve verimli üretim seçeneklerinden biridir.
4. Plastik enjeksiyon baskı maliyeti ne kadardır?
Plastik enjeksiyon baskı tüm maliyetleri arasında takımlar çoğunluğu oluşturur. Takımlar, Plastik enjeksiyon baskı işlemini yapar veya bozar çünkü uygun takımlar başarılı bir üretim çalışmasının anahtarıdır. Takım fiyatlandırması parça karmaşıklığına, üretim döngüsü uzunluğuna ve termoplastik reçine malzemesine bağlıdır. Maliyetler ayrıca her parçayı oluşturmak için gereken reçinenin türüne ve miktarına da bağlıdır. Parçanın boyutu, tonaj veya kalıbı kapalı tutmak için gereken kuvvet miktarına göre derecelendirilen enjeksiyon kalıplama makinelerinin boyutuyla doğrudan ilişkilidir. Kalıplama döngüsü süresi, parçanın karmaşıklığına bağlı olarak artabilir. Bu faktörlerin hepsi Plastik enjeksiyon baskıişlemiyle ilişkili maliyetlerde bir faktör oynar.
5. Plastik hammadde türleri nelerdir?
Plastik enjeksiyon baskı, parçanın gerekli özelliklerine göre uyarlanmış çeşitli termoplastik hammadeler kullanır. Termoplastik hammaddenin dört kategorisi ve iki alt grubu vardır:
Emtia Plastik hammaddeleri
Emtia plastik hammadeleri , yüksek hacimlerde üretilmesi kolay olduğu için en ucuz plastiklerdir. Emtia plastik hammaddelerin yaygın kullanımları arasında plastik çatal bıçak takımı gibi tek kullanımlık plastik ürünler bulunur.
Mühendislik Plastik hammadeler
Emtia plastik hammadeleri daha pahalıdırlar ve daha iyi mekanik veya termal özellikler sunarlar. Araba tamponları, mühendislik reçineleriyle yapılmış bir ürüne örnektir.
Yüksek performanslı Plastik hammadeler
Bu plastik hammadeler , plastik pahasına metalin mukavemetini sunar. Yüksek performanslı Plastik hammadeler genellikle araba iç mekanlarında bulunur.
Ultra Plastik hammadeler
Ultra Plastik hammadeler dördünün en pahalısıdır ve yüksek sıcaklıklar gibi aşırı koşullar için uygundur. Ultra Plastik hammadeler uzay ve askeri uygulamalarda bulunur.
Amorf termoplastikler
Bu termoplastikler genellikle şeffaftır, darbeye dayanıklıdır ve yapıştırıcılarla kolayca yapıştırılabilir. Ancak, stres çatlamasına eğilimlidirler. Yaygın amorf termoplastikler akrilik ve ABS’dir.
Yarı kristalin termoplastikler
Yarı kristalin termoplastikler, keskin erime noktaları nedeniyle termoform edilmesi daha zordur ancak amorf olanlardan daha iyi yapısal mukavemete sahiptir. Yarı kristalin plastikler, yataklarda ve ağır aşınma uygulamalarında kullanılır.
Her iki plastik alt grubunun da parçanın uygulamasına ve gerekli özelliklerine bağlı olarak avantajları ve dezavantajları vardır. Plastik hammade seçimiyle ilgili beyaz bültenimizde projeniz için hangi plastik reçinenin en iyi olduğunu öğrenin.
6. Plastik Enjeksiyon baskı için tasarım hususları nelerdir?
Plastik Enjeksiyon baskı için parçalar tasarlanırken, optimum sonuçlar elde etmek için uyulması gereken belirli kriterler vardır. Duvar kalınlığının malzeme seçimi ve parça yapısı dikkate alınmalıdır. Taslak olarak bilinen konik kenarlar da dikkate alınır. Taslak kenarlar, kalıba hava girmesine izin vererek parçanın Plastik Enjeksiyon baskı makinesinden çıkarılmasını kolaylaştırır.
Mühendisler parça yarıçaplarını inceler ve yuvarlatılmış köşeleri dahil etmenin avantajlarını değerlendirir, bu da potansiyel olarak daha pürüzsüz bir kalıplama süreci sağlar. Çekirdek çıkarma, bir parçanın içindeki ekstra malzemenin kesildiği veya tasarımdan oyularak çıkarıldığı maliyet tasarrufu sağlayan bir yöntemdir. Tasarımcı, parça mukavemetini korumak için oyuk alana kaburgalar yerleştirir. Çekirdek çıkarma ayrıca Plastik Enjeksiyon baskı işlemi sırasında çökmeyi ve gerilmeleri azaltır. Parçalar, Plastik Enjeksiyon baskı işlemine girmeden önce enjeksiyon kalıpçıları tarafından üretilebilirlik tasarımı veya DFM açısından değerlendirilir. Bazı durumlarda, mühendisler Plastik Enjeksiyon baskı işlemiyle ilişkili riskleri analiz etmek ve tahmin etmek için bir kalıp akış simülasyonu kullanır. Simülasyonlar, tasarımcıların takımlama başlamadan önce parça toleranslarını hızlı ve hassas bir şekilde ayarlamalarına olanak tanıyan veriler sağlar.
7. Plastik Enjeksiyon baskı kullanılan teknikler nelerdir?
Plastik Enjeksiyon baskıda kullanılan beş farklı teknik vardır ve her birinin kendine özgü avantajları vardır. Enjeksiyon kalıp üreticisi, maliyet, işlev veya estetik ihtiyaçlara göre hangi tekniğin en uygun olduğunu seçecektir.
Yapısal köpük baskı
Plastik Enjeksiyon baskı makinesinin namlusu içinde termoplastik reçine ile inert gaz veya peletlenmiş kimyasal üfleme maddesi karıştırılır
Geleneksel Plastik Enjeksiyon baskya kıyasla enjeksiyon basınçlarını azaltır
Parça ağırlığını %15’e kadar azaltır
Daha düşük enjeksiyon basınçları, çelik yerine daha düşük maliyetli alüminyum aletlere olanak tanır
Dış gaz destekli baskı
Plastik Enjeksiyon baskı makinesinin namlusu içinde termoplastik reçine ile inert gaz veya peletlenmiş kimyasal üfleme maddesi karıştırılır
Geleneksel Plastik Enjeksiyon baskıya kıyasla enjeksiyon basınçlarını azaltır
Parça ağırlığını %15’e kadar azaltır
Daha düşük enjeksiyon basınçları, çelik yerine daha düşük maliyetli alüminyum aletlere olanak tanır
Dahili gaz destekli baskı
Hammadde boşluğu doldurduktan sonra kalıba inert gaz sokar ve reçineyi yerinden oynatarak içi boş bir parça oluşturur
İnce duvarlı parçalarda büyük içi boş bölümler oluşturmak için idealdir
Enjeksiyon basıncı azaltılır ve kalıpta daha az stres oluşur
Ek baskı
İki parçayı kalıcı olarak birleştirilmiş ve tamamen birleştirilmiş tek bir parçaya birleştiren tek adımlı bir işlem kapsüllenmiş parça montajı
Parçanın dayanıklılığını ve ömrünü artırır
Daha az üretim adımı içerdiği için maliyet tasarrufu sağlar
Üst baskı
Ayrı parçaları iki adımlı bir işlemde üst üste kalıplayarak birleştirir
Parçanın dayanıklılığını ve ömrünü artırır
Daha az üretim adımı içerdiği için maliyet tasarrufu sağlar
8. Plastik Enjeksiyon baskı için aletler ve kalıplar nasıl yapılır?
Kalıp yapımı veya takımlama, parçaların oluşturulmasındaki kritik rolü nedeniyle önemli sermaye yatırımı gerektirir. Alet imalatı genellikle özel takımlama çelikleri gerektirir. Ancak alüminyum aletler, özellikle prototip aşamasında üretim maliyetlerini düşürebilir ancak belirli kalıplama teknikleri gerektirir. Daha yakın zamanda, alet üreticileri çok erken prototipler ve düşük basınçlı kalıplama için ucuz 3D yazdırılmış kalıplar kullanıyor.
Kalıplar üretilmeden önce, parçaların tamamen sonlandırılması ve herhangi bir alet değişikliğinin çok maliyetli olması nedeniyle tasarımın dondurulması gerekir. Kalıpçılar ve alet üreticileri, alet tasarımının parça gereksinimlerini karşıladığından emin olmak için yakın bir şekilde çalışmalıdır. Her kalıp, ayırma çizgileri, kapılar ve ejektör işaretleri için açıklamalar içermelidir. Ayırma çizgileri, iki kalıp yarısı arasındaki parçadaki ayırma çizgisidir. Kapılar, erimiş termoplastiğin kalıp boşluğuna girdiği kalıptaki kanallardır. Ejektör izleri, Plastik Enjeksiyon baskı makinesinin enjektör pimlerinin bitmiş parçayı kalıptan dışarı iteceği noktalardır.
9. Plastik Enjeksiyonla basılmış parçalar için son işlem süreçleri nelerdir?
Parçalar Plastik Enjeksiyon baskı sürecinden çıktıktan sonra, ikinci bir üretim süreciyle son işlemden geçme seçeneğine sahiptirler. Son işlem süreçleri, plastikleri birbirine kaynaklayan ultrasonik, termal veya diğer özel ekipmanlar kullanılarak diş açma ile donatılmasını içerir. Parçalara lazer kazıma ile logolar veya markalama yapılabilir. Boya, serigrafi ve tampon baskı da uygulanabilir. Boya veya diğer kaplamalarla son işlem, parça yüzeylerinin aşınmasını önler ve uzun ömürlülüğü artırır.
Plastik enjeksiyon baskı kullanmayı planlıyorsanız, belirli tasarım özelliği gereksinimleri olduğunu unutmayın. Başlangıçta bu bilgiyi ürününüzün tasarımına dahil edecek plastik enjeksiyon baskı süreciyle yakından ilgilenen bir ürün geliştirme şirketiyle ortaklık kurmanızı öneririz. Nasıl başlayacağınızdan emin değilseniz veya plastik enjeksiyon baskı konusunda uzman tavsiyesine ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçin, size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.